عقيده ي شيخ احسائي درباره ي معراج

پيش از آنكه تخيلات شيخ احمد احسائي را درباره ي «معراج» مورد نظر قرار دهيم، لازم است كه اشارتي كوتاه به داستان معراج بكنيم و اصل و ريشه ي آن اسطوره را از لحاظ موضوع، روشن سازيم.
اصل داستان معراج در روايات اسلامي از اين قرار است، كه: پيامبر اسلام شبي گفت، كه خدا او را از خانه ي كعبه «مسجدالحرام» به مسجد اقصي «بيت المقدس» و از آنجا به سوي آسمانها، تا «سدرةالمنتهي» كه نزديك عرش قرار دارد، سير داد و در همان شب به جايگاهش بازگردانيد.
در اين سفر فضائي، جبرئيل راهنما و فرشته ي «براق» كه فرشته اي است بال دار و تاجي بر سر نهاده و داراي دمي است به شكل دم طاوس، مركب
او بوده است.
پيامبر، در مدتي بسيار كوتاه - به مقدار كمتر از پنج دقيقه - هفت آسمان را گردش كرده و در عرش، نزديك درخت سدرةالمنتهي، با خدا سخن گفته و اسرار زيادي از خدا دريافته كه آنها را «اسرار مگو» گفته اند و عجيب تر اينكه هنگامي كه پيامبر با خدا صحبت مي كرد، علي بن ابي طالب را هم در آنجا به صورت شير ديده است!!
پيامبر، در اين عروج و گردش سماوي، عجايب بسياري در آسمانها ديد، و خصوصيات همه ي آنها را از جبرئيل پرسيده است؛ فرشتگان هر آسمان را به شكلي ديده كه هر كدام آنها به كاري مخصوص، مشغول بوده اند في المثل فرشته ي باران را ديده كه داراي هزار دست است و در هر دست هزار انگشت دارد كه با آنها، شماره ي قطره هاي برف و باران را حساب مي كرده است!
بهشت و جهنم را، با اهل آنها ديده و خود به آنها وارد شده و با اهل آنها و مأموران بهشت و جهنم سخن گفته است.
داستان معراج بسيار مفصل است، كه در كتابهاي اسلامي مانند معراج نامه ها و قصص الانبياء و حتي كتابهاي تاريخ دست اول، مانند: سيره ي ابن هشام بيان شده و همه ي راويان اين موضوع را از خود پيامبر اسلام و يا از صحابه هاي او نقل كرده اند.
اين داستان در قرآن مجيد چنين آمده است. «پاك است آن خدا كه شبي بنده ي خود را از مسجدالحرام تا مسجد اقصي، سير داده تا نشانه هاي خود را به او نشان دهد...» [1] .
و در چند آيه ي اول «سوره ي النجم» هم به اين داستان اشاره شده است، ولي بيشتر مفسران آيات سوره ي «النجم» را مربوط به معراج ندانسته اند. در آيات سوره ي والنجم نوشته كه: پيامبر به اندازه ي فاصله ي دو كمان ماند كه به جايگاه خدا برسد.
به عقيده ي مسلمانان و شيعيان، اين گردش آسماني و معراج، جسماني بوده: يعني پيامبر با همان بدن عنصري به آسمان رفته است داستان معراج را از ضروريات دين شمرده اند، يعني كسي كه منكر آن باشد، از اسلام بيرون است.
پاورقي:---------------------------------------------------------
[1] سوره ي اسراء آيه اول.