انحراف در ریشههای تاریخی وهابیت
پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب_ وهابیت آیین فکری است که ریشه در انحرافات گذشتگان دارد. گذشتگانی که با انحرافات فکری و گرایشهای ظاهرگرایانه، راه را برای بروز فتنهها در جامعه اسلامی، بهوجود آوردند. همیشه عواملی مانند: تعصب، نادانی، افراط و تفریط، ریاستطلبی و دنیاگرایی، هواپرستی، اباحهگری و غیره از عوامل انحراف از دین و به انحراف کشاندن جامعه بوده است. یکی از ریشههای فکر ظاهرگرایی، در آیین وهابیت که خود وهابیت به آن استناد میکند، و آثار فکری او را ترویج میکند، عالمی در قرن چهارم به نام حسن بن علی بن خلف بربهاری است.
بربهاری از افرادی است که در زمان خود، باعث ایجاد فتنه و نزاعهای مذهبی شد. کاری که امروزه نیز توسط بسیاری وهابیان و گروههای ملعبه دست آل سعود ادامه دارد. بربهاری در زمان خود، هر نوع مرثیه و عزاداری برای اهلبیت عصمت و طهارت را، ممنوع و حکم قتل عزاداران و مرثیهخوانان ائمه (علیه السلام) را داد و از کسانی است که زیارت قبور اولیای الهی و ائمه را منع کرد و کسانی را که زیارت قبور را جایز میدانستند، از شیعیان و اهل سنت گمراه دانسته و تکفیر میکرد و دستور میداد، هر کس با باورهای او مخالفت ورزد، اموالش را غارت و زندگی او را مختل کنند.[1]
بربهاری به مانند وهابیان امروز که برای خداوند مانند و شبیه قائل هستند و ذات احدیت را دارای کف و دست و انگشتان و دو پا و یا کفشی از طلا و یا صاحب گیسوان تصور میکنند.[2] این تفسیرهای انحرافی، باعث بهوجود آمدن فتنههای مذهب در زمان بربهاری شد و موجبات قتل و کشته شدن بسیاری را در این نزاعهای مذهبی ایجاد کرد. در زمان آنها خلیفه الراضی برای آرام کردن جامعه اسلامی بربهاری و پیروان ایشان را از شهر بغداد یا بیرون کرد و یا زندان نمود و یا پراکنده کرد،[3] این وضعیت که در ریشههای فکری وهابیت بوده است، در آنها نیز بهوضوح دیده میشود و امروزه شاهدیم گروههای افراطی مانند آل سعود و داعش و امثال اینها با اقدامات یکجانبه و از روی نادانی و اباحهگری، جامعه اسلامی را بهسوی فرقهگرایی میکشانند و از بلاد اسلامی چیزی جز خرابی و ویرانی باقی نمیگذارند. اگر این روند ادامه پیدا کند، ویروسهای فکری آل سعود و وهابیت، هیچ مسلمانی را سالم باقی نخواهند گذاشت و ویرانی تمامی کشورهای اسلامی، به مانند آنچه در سوریه و عراق و یمن و بحرین و مصر و لیبی میبینیم را، به بار خواهد آورد.
پینوشت:
[1]. وهابیان، ص26 و همچنین مراجعه کنید به تاریخ علم کلام، محمد صفر جبرئیلی، بیتـا، بینا.
[2]. الکامل فی التاریخ، ج6، ص248، ابن اثير، علي بن ابي الکرم، دار الكتاب العربي، بيروت، چاپ اوّل، 1417 هـ. ق
[3]. همان، ج8، ص213.
دیدگاهها
سعید محمدی
1395/04/13 - 19:23
لینک ثابت
این موضوع احتیاج به برسی
m.zandi
1395/04/15 - 12:56
لینک ثابت
مراجعه به كتاب تاريخ الطبري,
افزودن نظر جدید